Květen 2008

Tučňák

31. května 2008 v 19:04 | Viki
Tento tučňák hledá blogy, na které by mohl chodit.. Podepiš se a dej vědět tučňákovi a svym blogu.. xD
PastelKa-kája-Teri a Viki

1. Bleskovka---KONEC---

31. května 2008 v 19:01 | Viki

A je tu 1. bleskovka. Huráááá!!!
Zapojte se!
Pokud chcete soutěžit napište správné odpovědi na otázky:
  1. Papa
  2. Líbí se ti můj blog?
  3. Co chceš na diplom.
  4. Tvoje přezdívka.
  5. Zdar


Animace zviřátek

30. května 2008 v 20:18 | Viki a Teri

nej kondom

30. května 2008 v 19:16 | Viki a Teri
Větší snad už být ani nemůže!

Škola

30. května 2008 v 19:15 | Viki a Teri
Víte jak vzniklo slovo škola???
Š-ílené K-ruté O-btěžování L-íných A-deptů
Dej si to na blog jako protest proti škole

Nekonečno

30. května 2008 v 19:13 | Viki a Teri
Tak tohle je fakt něco supr,prostě nekonečno....a pokud chceš být další blogem v nekonečnu,tak stačí dát si na blog adresu přesně tohohle článku konkrétně pod názvem NEKONEČNO

Zac Efron-životopis

30. května 2008 v 19:10 | Viki a Teri
Profese herec
Datum narození: 18.10.1987
Místo narození: San Luis Obispo, Kalifornie, USA
Znamení: Váhy



Životopis: Americký herec- Zac Efron se narodil v San Luis, Obispo v Californii, 18.října 1987. Rodiče jsou David Efron a Starla Baskett. Když mu bylo 11 let jeho rodiče si všimli jeho schopností ve zpěvu a tak Zac začal brát lekce zpěvu a poprvé si zahrál v muzikálu: Gypsy. Dostal role v hrách Peter Pan, The Music Man, Mame, Little Shop of Horrors.

Na střední škole si všimla jeho potenciálu učitelka dramatických umění a kontaktovala svého přítele filmového agenta, tak Zac začal hostovat v několika seriálových rolích a to ho pilotovalo do televize. V letech 2004-2005 ztvárnil roli Camerona Bale v seriálu od WB Summerlad .

Za roli ve filmu Miracle Run (2004) dostal pochvalu kritiků. Dalším filmem byl DerbyStallion (2005), který měl problém najít distributora a přišel do kin až v prosinci 2006. V roce 2006 hrál také v mega hitu High School Musical (HSM), který vidělo přes 38 milionů diváků v USA. Hodně lidí bylo zmateno jeho zpěvem v HSM. Zac Efron nemohl uzpívat vyšší tony a tak některé songy byli smíšené s hlasem zpěváka Audrew Seeley. Druhé pokračování tohoto filmu je plánováno na konec roku 2007. Předtím se ale Zac Efron objeví v roli Linka Larkina ve velkorozpočtovém muzikálu Hairspray.
Filmografie:
2007Hairspray ...Link Larkin
2004Miracle Run ...Steven Morgan
2003Big Wide World of Carl Laemke, The ...Pete Laemke

Viktoriiny vodopády

30. května 2008 v 19:06 | Viki a Teri

Viktoriiny vodopády

Viktoriiny vodopády, jedny z nejkrásnějších vodopádů na světě, se nalézají na řece Zambezi mezi africkými státy Zimbabwe a Zambie. Jedná se o jedno z nejkrásnějších míst v Africe.
Jsou 1708 m široké, jejich výška je 90 - 107 m. Voda, řítící se do úzké skalní propasti, vytváří vodní oponu, jejíž opar je možno pozorovat až 40 km daleko. Každou minutu zde proteče v průměru 550 000 krychlových metrů vody. Vodopády vznikly asi před 150 miliony let působením vulkanických, tektonických a erozivních sil. Eroze působí stále a vodopády se tedy stále mění. Ročně sem přijíždí více než 300 000 turistů.

Protože vodopády leží přímo na hranici mezi Zambií a Zimbabwe, můžete se rozhodnout, ze které země je navštívíte. Ze Zimbabwe se návštěvníku naskytne široký pohled na celé vodopády. Je možno se zastavit na výhledu Cataract, odkud je nejlepší výhled na stálou duhu nad vodopádem. Ze strany od Zambie se můžete pomalu spouštět až k padající vodě nebo vstoupit přímo do "sprchy" na Knife Edge. Je nutno zaplatit vstupné.

misionář David Livingstone v roce 1855 a pojmenoval je podle britské královny. V jazyce Makalolů se jmenují Kouř, který hřmí. Můžete se k nim vydat směrem od Kasane, pohraničního města v Botswaně, odtud do Kazungulu, následně už je to k Viktoriiným vodopádům jen 84 km.

Až se rozhodnete navštívit toto překrásné místo Afriky, rozhodně si sebou vezměte nepromokavý oděv a k tomu raději i převlečení. Mlha, stoupající z vodopádů, brzy promočí oblečení.

Foto

30. května 2008 v 19:04 | Viki a Teri



Hilary Duff-záložky

30. května 2008 v 19:03 | Viki a Teri

něco o Hilary

30. května 2008 v 19:02 | Viki a Teri
Celé jméno: Hilary Ann Duff
Přezdívka: Juicy, Hil, Hilie
Datum narození: 28. září 1987
Místo narození: Houston, Texas
Bydliště: Los Angeles, Kalifornie a Houston, Texas (všude má obytný dům)
Barva vlasů: Tmavě blond
Barva očí: světle hnědá
Rodina: rodiče - Bob (55) a Susane (48), sestra Haylie(18)
Píše: rukou pravou
Nejlepší kamarádka: Taylor Honu
Auto: Černý Mercedes CLK 320
Oblíbený předmět ve škole: matika a dějepis
Oblíbený film: všechny díly Ace Ventury
Oblíbená sladkost: čokoláda (dort a koláčky)
Oblíbená firma make-upu: Stila, BeneFit, Hard Candy, Tony & Tina, MAC
Oblíbený lak na nehty od OPI
Oblíbená firma na doplňky: Louis Vitton
Oblíbené seriály: The Osbournes, 7th Heaven, Gilmore Girls
Oblíbená episoda z Lizzie McGuire Inner Beauty
Oblíbená barva: modrá, červená, žlutá, karafiátová
Oblíbené obchody: XOXO, Bebe, Nicole Miller, Jimmy Jewels, Macy's, Nordstroms, Le Château, Bloomingdales, Juicy Couture, Miss Sixty, Bisou Bisou, Jennifer Kaufman
Oblíbení zpěváci/čky: Aaron Carter, Britney Spears, Kid Rock, Bow Wow, Christina Aguilera, Madonna, Mandy Moore, Dream, Snoop Dogg, Jay-Z, Dr. Dre, Eminem, Macy Gray, Jessica Simpson, Lil' Romeo, Pink, John Mayer, Van Morrison, Vanessa Carlton, Michelle Branch, R Kelly, Nas, Justin Timberlake
Oblíbené skupiny: Aerosmith, Good Charlotte, Nsync, Backstreet Boys, 98 Degrees, Boomkat, Simple Plan, All-American Rejects, Matchbox 20
Oblíbené jídlo: artichokes, pizza, těstoviny, cukroví, mexická kuchyň, sushi, naložená zelenina

Fotky

30. května 2008 v 19:01 | Viki a Teri

K


Fotečky

30. května 2008 v 19:00 | Viki a Teri



Fooooooooottttttttttttooooooooooo

30. května 2008 v 18:59 | Viki a Teri



Záložky

30. května 2008 v 18:58 | Viki a Teri

Něco o Avrilce

30. května 2008 v 18:57 | Viki a Teri
Datum narození:27.09.1984
Místo narození:Napanee, Ontario, Canada
Znamení:Váhy

Avril není typickou mladou popovou princeznou, ve skutečnosti je přesný opak Britney Spears. Je divoká skejtařka, která má ráda punk-rokovou hudbu.

Rozvrhy

30. května 2008 v 18:56 | Viki a Teri

Avril-foto

30. května 2008 v 18:54 | Viki a Teri

Vypadá SeXy


Sokol stěhovavý

29. května 2008 v 19:42 | Teri a Viki

Sokol stěhovavý

Vzácný obyvatel našich skal, lesů, měst a zřícenin.
třídaptáci - Aves
řáddravci - Accipitriformes
čeleďsokolovití - Falconidae
rodpoštolka - Falco
druhsokol stěhovavý - Falco peregrinus (Tunstall 1771)

Vzhled

Sokol stěhovavý
Zbarvení těchto statných dravců velikosti vrány je variabilní. V severních oblastech je světlejší, s méně výraznou kresbou (sokol stěhovavý tundrový), než v jižnějších oblastech (sokol stěhovavý eurosibiřský). Dospělý samec je tmavošedý s málo nápadným příčným skvrněním a osténkovými páskami. Na hlavě vynikají bělavé tváře a černohnědý vous pod okem. Letky jsou černohnědé s nápadnými eliptickými skvrnami na vnější straně. Spodní část těla je bělavá. Osténkové pásky lemující bílé hrdlo přecházejí na prsou v kapkovité skvrny a posléze v silné příčné skvrnění. Za letu má charakteristická dlouhá špičatá křídla a poměrně krátký, na konci se zužující, ocas.
Samice má nahnědlejší spodní část těla a nápadnější kapkovité skvrnění. Mláďata jsou v horní části tmavohnědá bez skvrn, pouze s bělavými lemy per. Ocas mají také tmavohnědý, zdobí ho pouze světlé příčné pruhování. Spodní část těla je silně podélně skvrnitá

Rozšíření

Sokoli, které můžeme u nás vidět v zimě, pochází ve většině případů z oblasti Skandinávie. Zvířata, která žijí po většinu roku u nás se na zimu stěhují především do západní a jihozápadní Evropy.
Hnízdní oblasti sokola stěhovavého se nachází ve střední a severní části Evropy, Asie a Ameriky. Pro hnízdění si zde vybírá především skalnaté oblasti. U nás byl sokol většinou považován za velmi vzácného dravce. V současné době k nejvýznamějším hnízdištím sokola stěhovavého u nás patří Šumava, pískovcové skály a (Děčínské a Broumovské stěny, střední Povltaví a Českomoravská vrchovina.
Vyskytuje se zejména v otevřené krajině rovin a pahorkatin nebo v lesích přerušovaných velkými pasekami. Lze ho potkat i v oblastech pomerně chudých na vegetaci, jako je alpínské pásmo hor. V severních částech je jeho domovištěm tundra.

Způsob života a potrava

Tito draví ptáci žijí většinou samotářsky. Živí se ptáky do velikosti kachny, zřídka savci - hraboši, krtci, veverky, králík, nebo i netopýr.

Rozmnožování

Sokolí pár si je věrný většinou po celý život. Pokud však jeden z páru zahyne, během několika dní si druhý najde náhradu. Hnízdění předchází tzv. svatební lety, při kterých se oba ptáci honí za hlasitého křiku. Tito dravci jsou dlouhá léta věrni jednomu hnízdu. To si sámi nestaví, většinou ho zaberou jinému druhu, například vráně, káněti, jestřábovi, volavce... Hnízdí také na skalách nebo i na holém podkladu. Většinou zabírají hnízda na skalách, skalních římsách, méně pak na stromech nebo zříceninách hradů.
Samička v ČR snáší vejce v období března a dubna. U nás byly zjištěny snůšky většinou o 2-4 vejcích, výjimečně více. Pokud není snůška v době než se vyklubou mláďata zničena, snáší samice vejce jen jednou do roka, v opačném případě snáší až třikrát. Pro náhradní snůšky si samice zpravidla vybírá jiné hnízdo. Barva vajec bývá špinavě bílá, častěji nažloutlá až červenohnědá s tmavými skvrnami. Vypadají jako mramorovaná.
Mláďata jsou vyváděna zpravidla v první polovině května. V prvních dnech mláďatům nosí potravu sameček. Samička jim ji takříkajíc porcuje. Po deseti až čtrnácti dnech se rodiče vymění. Mláďata zůstávají na hnízdě zhruba 5 týdnů, krmena jsou však i po této době. Hnízdiště rodina opouští v červenci. Na podzim se však vrací, aby si uhájila revír. Pohlavní dospělosti mláďata dosáhnou zhruba za rok.

Ochrana

V druhé polovině minulého století došlo k velkému úbytku stavů těchto zvířat. Jako hlavní příčina se uvádí pokles úspěšných hnízdění. Vina za tento stavse připisuje chemickým látkám, které byli používány v zemědělství a dostávaly se přes potravu až do vajec. Díky zákazu DDT a podobných látek a regulaci odstřelu v současné době stavy sokola stěhovavého stoupají. V současnosti patří mezi kriticky ohrožené druhy naší fauny a je tedy dle vyhlášky 395/1992 sb. zákonem zvláště chráněn. Podle evropské klasifikace patří mezi druhy vzácné a vyžadující zvláštní ochranu. Je obsažen i v druhé příloze Bernské úmluvy - druh přísně chráněný. Mimo to je zapsán v příloze CITES.
český názevsokol stěhovavý
latinský názevFalco peregrinus
hlavní znakyTmavá horní část těla, méně výrazné skvrnění, světlá skvrněná dolní část, prsa a krk. Bílý lem kolem očí, vous pod okem
způsob životasamotářský
rozšíření ČRŠumava, Českomoravská vrchovina, Povltaví, pískovcové skály (Broumovsko, Děčínsko)
rozšíření světseverní Amerika, střední a severní Evropa a západní Asie.
potravaptáci, hlodavci
doba sezení na vejcích3 týdny
počet mláďat2-4
ochranaKriticky ohrožený druh, CITES